Vrijheid in thuiswerken!

“Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individue dat kon werken in vrijheid”

Albert Einstein

Sinds we thuis werken besparen we kosten. We geven aanzienlijk uit aan kleding, lekker uit eten gaan, een drankje etc. etc.

We werken efficienter en zijn daardoor productiever omdat we het gevoel hebben dat we onze tijd kunnen indelen zonder spanning en na een jaar is gebleken dat het ziektepercentage van thuiswerkers niet toeneemt. Sterker nog, we melden ons minder ziek. We werken zo efficient dat we voor zeker meer dan 36%* meer werk verzetten dan op kantoor. Vooral nu, in de wintertijd en met de angst voor Corona, blijven we doorwerken, ondanks dat we fysieke klachten hebben – zelfs 62%*. Dat komt omdat je je meer op je gemak voelt in een vertrouwde omgeving.

Ook het reizen is niet of nauwelijk aanwezig waardoor men een groter ontspannen gevoel over houdt. Je hoeft niet te rennen om de bus/trein te halen of je te ergeren in de file. De tijd die je overhoudt kun je gebruiken voor zaken die voor jou belangrijk zijn. Werk en prive zijn hierdoor beter in balans.

De andere kant van thuiswerken is…

Het gevoel van vereenzamen. We zijn nu eenmaal een sociaal wezens en we missen onze collega’s. De één kan er beter tegen dan de ander maar we hebben elkaar allemaal nodig.

Wanneer je nog aan het begin van je carriere staat is het belangrijk om gezien te worden door je leidinggevende en/of je baas wanneer je promotie wilt maken. Voor de ouderen onder ons is dit minder relevant. Je ziet hierin ook een verschil van ontspanning.

Je werkomgeving….

Zit je alleen op je kamer of deel je die met anderen? Heb je een opgeruimde kamer of staat je laptop op de strijkplank (wat is dat??)?

Het is belangrijk dat als je thuis werkt ook daar je werkplek achter je kunt laten als je werkdag erop zit. Kun je de deur van de kamer achter je sluiten of hoor, zie en ervaar je dezelfde geluiden als je niet hoeft te werken? Heb je echt daglicht of zit je de hele dag in kunstlicht?

Kun je tussen de middag een half uurtje naar buiten om even een frisse neus te halen of even op je balkon je broodje eten? Misschien vergeet je te eten omdat je focus als een laserstraal is. Kortom: iedereen is verschillen maar we hebben elkaar allemaal nodig. Ik zou graag van je willen weten – voor mijn onderzoek – hoe het met je gaat en of je graag thuis zou willen blijven werken. Wat zijn voor jou de voor of nadelen? Heb je meer vrijheid ervaren en ben je creatiever geworden?

Stuur je mij een kort berichtje naar post@themindfactory.nl ? Je zou mij er mee helpen.

Liefs, Ingrid – The Mind Factory

*aldus een onderzoek van Securex

Vrijheid, creatiever met thuiswerken?
Dutch NL English EN