Symptomen

Lichaam en geest kunnen door allerlei factoren overbelast raken. 
Klachten zoals vermoeidheid, futloos, prikkelbaarheid zijn vaak de eerste signalen om even pas op de plaats te maken en soms om wat in je leven anders aan te gaan pakken. Dan heb je even een steuntje in de rug nodig. 
Verandering heeft tijd nodig en duurt gemiddeld 30 aaneengesloten dagen- wees je bewust van het proces. Kijk verder hier in de lijst voor meer informatie en  tips & oefeningen.

"Wat is stress? Stress is niets anders dan spanning of druk. Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, een eerste date, een sollicitatiegesprek, afrijden of andere spannende gebeurtenis. Iedereen heeft er wel eens last van"

THE MIND FACTORY

Maar...waardoor ontstaat  stress?

Stress is een natuurlijke lichamelijke reactie die ervoor zorgt dat je kunt overleven. Het zorgt ervoor dat je op tijd kunt vechten of vluchten. Je lichaam produceerd hormonen waardoor deze opties uitgevoerd kunnen worden. Je ademhaling en hartslag verhogen en je bloeddruk stijgt. Het bloed in je spieren neemt toe waardoor je lichaam adequaat kan reageren. Zodra het gevaar over is komt je lichaam weer in ruststand en is de spanning weg. Blijf je echter door omstandigheden lang in deze stressomgeving zitten dan raakt je voorraad uitgeput en ontstaat er een Burn-out .  

Persoonlijke verschillen en temperament spelen een belangrijke rol hierin, Daardoor is de ene persoon gevoeliger dan de ander voor stress.

Wat is een 
Burn-out?

Het engelse woord "opgebrand"staat voor onze vertaling Burn-Out. We hebben voor een te lange periode onder hoge (stress)druk gestaan en zijn hierdoor (over)spannen. Je voelt je geestelijk en lichamelijk uitgeput. Er kunnen diverse oorzaken zijn: privé, werk of een combinatie van beiden.  Je energiereserves zijn aangesproken en er is geen voorraad meer om je dagelijkse, zelfs routinematige, dingen te doen die zelfs voor die tijd misschien zelfs wel op de automatische piloot gingen. Je kunt hiervan herstellen mits je de juiste behandeling krijgt.

Het verschil tussen eenBurn-out en overspannen zijn is dat je bij overspannen zijn je snel weer beter voelt zodra de stress weg is. Dat is niet het geval bij een Burn out omdat je door je reserves heen bent. Je bent de controle kwijt geraakt over je "stresscoping".Je natuurlijke reactie op stress werkt niet meer goed.

psychische klachten

Geheugen en concentratieproblemen
lage acceptatiegrens
het gevoel uitgeput te zijn
opgebrand voelen
Besluiteloosheid
Onzekerheid
Laag zelfbeeld
Neerslachtig
Opgejaagd voelen
Wantrouwend zijn
Angst- en paniekklachten
Makkelijk huilen

Lichamelijke klachten

Geen lichamelijke kracht meer

Hoofdpijn
Spierpijn
Misselijkheid
Buikpijn
Hartkloppingen
Hyperventilatie
Hoge bloeddruk
Benauwdheid
Slapeloosheid
Vermoeidheid
Snel grieperig

"Het is lastig om Burn-out symptomen te herkennen als specifiek Burn-out omdat veel klachten lijken op Depressieve klachten. Eén van de grote verschillen is dat je bij Burn-out vaak nog wel wat wil ondernemen maar geen energie meer hebt terwijl je met een depressie t wel kan maar niet meer wil"

THE MIND FACTORY
Dutch NL English EN