Psyche & Brein Traumatherapie lokt pseudoherinneringen uit

Psyche & Brein

Traumatherapie lokt pseudoherinneringen uit

Dit artikel kwam ik tegen in het blad Psyche en Brein (zie ook de link verder op de pagina).

Maar eerst: Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

Wanneer EMDR?

Wat gebeurt er met je na een schokkende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis? Je kunt de gebeurtenis verwerken of je kunt vastlopen in deze verwerking.

“Vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Vaak merk je dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Je realiseert je wellicht niet dat de veranderingen bij jezelf te maken hebben met de onverwerkte schokkende gebeurtenis. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten. EMDR is dan een eerste-keus behandeling om je van deze klachten af te helpen”. – volgens de Vereniging EMDR Nederland

Eigen ervaring

Zelf heb ik enkele jaren geleden ook met EMDR te maken gehad. Niet via de traditionele manier met vingers die ik moest volgen maar met een apparaatje die een tik lied horen en waar een bewegend object gevolgd moest worden. Nu pas, enkele jaren later, merk ik als ik over het getraumatiseerde onderwerp praat, dat de heftigheid afgenomen heeft. De heftigheid van pijn en verdriet maar het beeld blijft wel degelijk aanwezig. Ik denk dat het voor iedereen anders werkt. Het belast je zogenaamde werkgeheugen. Het werkgeheugen is een tijdelijke opslagplaats van taak-relevante informatie in de hersenen. Het speelt vooral een rol bij actieve denkprocessen.

Neem als voorbeeld “lezen”: om te begrijpen wat je leest, zul je moeten onthouden waar je bent gebleven in de zin, wat is de betekenis van een woord en haal dit op uit je geheugen en koppel dit aan de strekking van wat je daarvoor hebt gelezen – eigenlijk wat ju nu precies aan het doen bent!

Wat is dan het verschil met het korte termijn geheugen?

Het korte termijn geheugen zorgt ervoor dat je informatie voor een korte tijd te kunnen onthouden. Het werkgeheugen zorgt ervoor dat je informatie voor een korte tijd kunt onthouden en om er mee kunt werken.

Wat is dan het verschil met het lange termijn geheugen:

Het werkgeheugen is niet hetzelfde als het lange termijn geheugen, maar ze werken wel samen. Het lange termijn geheugen kun je zien als een archief/woordenboek, waar we delen informatie opgeslagen hebben zoals dossiers in een archief of woorden in een woordenboek, zodat we die informatie kunnen ophalen als we het nodig hebben. Het werkgeheugen is als een bureau waarop we kunnen werken met die dossiers.

Natuurlijk zul je zelf je conclusie moet trekken als je overweegt om EMDR toe te passen als je ergens mee zit. Door het feit dat niet iedereen op dezelfde manier denkt en alles opslaat in de hersenen denk ik echter dat je wel kritisch dient te blijven als het wetenschappelijk artikel met deze informatie komt.

“Baat het niet dan schaadt het niet” gaat in deze niet op. Wees je bewust van je keuze. Trauma en stressgerelateerde klachten zijn vaak ook via andere methoden te behandelen. Denk hierbij aan de Mindfulness en Creatieve Therapie die ik geef. Ik kan je helpen.

lees dit artikel ook:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005796719302323