“Je verwacht teveel van alles! Laat het toch eens los!”

Door de lockdown zijn we ons meer bewust van onze vrijheid. Ligt de depressie op de loer omdat we ons beperkt voelen in onze vrijheid? In een normale situatie is het al zo dat 1 op de 6 mensen ooit in zijn leven met een depressie te maken krijgt. Het hangt er wel vanaf waar je woont. Er zijn landen waar het 1 op 30 is. Cultuur, leefgewoonten en hoe dicht bevolkt men woont…alles speelt mee.

Maar nu, met de lockdown is het aantal zeker opgelopen? Vrouwen hebben een grotere kans op depressie omdat, zoals gedacht wordt, de hormonale verandering in de puberteit een rol zou spelen. Maar ook reclame speelt een grote rol. Voldoen we aan het ideaal beeld? Een gezonde meid zou in werkelijkheid meer mogen wegen dan het ideaal beeld in de reclame laat zien. De modeindustrie is hier zeker debet aan. Diëten leiden tot een tekort aan voedingsstoffen waardoor de stemming ook negatief beïnvloed kan worden. Depressie komt voor bij jong en oud. Iedere leeftijd kent zijn eigen levensissues. Iemand die te maken heeft met een depressie heeft meestal ook een grotere kans op andere lichamelijke ziektes zoals hartziekten. Hoe ouder men wordt, hoe weerbaarder men is tegen depressies. We kunnen beter relatieveren. We schamen ons ook om hulp in te roepen wanneer we last hebben van een depressie of neerslagtigheid.

Met de komst van de lockdown laat men de teugels wat varen. We zijn massaal aangekomen door het feit dat we minder (buiten) konden bewegen en als we dan toch thuis werken; waarom dan niet in onze huispakken? Net zo comfortabel! Aan de ene kant zien we een groep mensen die het leven altijd vrolijk en gekleurd ziet en aan de andere kant is een groep die het leven somber en zwart ziet.

In het begin van de lockdown dacht iedereen dat de depressie meer en meer zou toenemen maar door het feit dat iedereen in hetzelfde schuitje zit accepteren we makkelijker dat we ons niet hoeven te bewijzen voor de ander. We hebben genoeg aan onszelf.

Afhankelijk van het feit of je de lockdown als somber en zwart of gekleurd en wit ervaart heb je te maken met de stressmeter. Wanneer je de lockdown als zwart ervaart zul je zien dat je biologischestressregulatiesysteem ontregelt is. Er volgen diverse lichamelijke reacties die het stresshormoon cortisol omhoog laten schieten. Een mens is van nature ingesteld op vlucht, vecht of verstijfreacties maar als je te lang onder stress staat dan zal het verhoogde cortisolgehalte je een onbehagelijk gevoel geven. Het gevolg is dat je minder in staat bent om je geheugen scherp te houden en je minder goed bedreigingen kunt onderscheiden. Alles komt op je af en je bent niet meer in staat om realistische afwegingen te maken omdat je snel in paniek kunt raken. Een reactie zou ook kunnen zijn om ongedwongen meer en meer lekkere dingen te gaan eten. Het geeft een prettig gevoel in de eerste instantie maar ook een gevoel van schuld. Of je hebt gebrek aan eetlust waardoor je opeens kilo’s afvalt.

Wanneer je een extreme vorm van rouw of verdriet doormaakt kun je ook in een depressie raken wanneer je daar extra gevoelig voor bent. Toch zijn dat essentiele functies. Ze dragen bij tot de vorming van menselijke verbintenissen. Wij zijn nu eenmaal sociaal en hebben gevoelens van gehechtheid en liefde die ervoor zorgt dat deze verbintenissen tot stand komen.

De lockdown en alle bijbehorende coronaregels dragen ertoe bij dat we de gekleurde, vrolijke kant van het leven minder ervaren omdat we elkaar nauwelijks kunnen zien en aanraken: het gemis aan gevoel van positieve emoties die we ervaren bij het aanraken van elkaar kunnen onze hormonen geen boost geven. Maar is dat zo erg? Wanneer je geneigd bent om “het beste uit alles te halen” dan zou je nu in plaats van de vrolijk, kleurrijke levensgenieter wel eens de sombere zwartkijker kunnen worden..De drukte van het gezin thuis, de avondklok wel/niet, de vaccinatie en…en…laat los! Kijk naar wat er wel kan en waar je vrolijk van wordt.

Vooral tijdens de lockdown en de periode die voor ons ligt is het van belang om onze verwachtingen te laten gaan. Je kunt geforceerd proberen om alle zeilen bij te zetten maar je zult zien dat de stress je in gaat halen. De dagelijkse spanning draagt bij tot het sombere zwarte gevoel die mede door de coronaregels nog eens versterkt wordt. Probeer je verwachtingen bij te stellen en probeer je zoveel mogelijk te ontspannen. Trek lekker dat huispak aan – eet af en toe eens iets extra lekkers maar maak ook eens een heerlijke wandeling in de regen. Gooi alle verwachtingen overboord en laat je gedachten los! Wedden dat je dan minder last hebt van de coronaregels?

En mocht je een steuntje in de rug nodig hebben? Dan weet je hoe je mij kunt bereiken: post@themindfactory.nl

Dutch NL English EN