Burnout – en nu?

Als je altijd doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg”

Je hebt het alsmaar voor je uit geschoven – ergens, diep van binnen wist je het eigenlijk al dat het eraan zat te komen. Je negeerde de sigalen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, minder eetlust en minder zin in van alles. Hoe komt het dan toch dat we door blijven gaan?

Maar wat is een Burnout nu eigenlijk?

Burnout is bijna te voorspellen. Niet iedereen is er gevoelig voor. Als we kijken naar het aantal mensen die met een burnout te maken krijgen dan zijn ze vaak dienstbaar en staan altijd klaar voor familie, werkgever en vrienden. Ook zijn het meestal vrouwen ofschoon met de komst van corona en het thuiswerken er ook meer mannen getroffen zijn. 17% van de werknemers heeft te kampen met burnoutgerelateerde klachten. Deze klachten kunnen er voor zorgen dat je langdurig kunt uitvallen. Burnout is het gevolg van langdurig blootgesteld staan aan stress en spanning. Je fysieke en mentale energiereserves raken op – burn – uit – opgebrand. Problemen thuis of op het werk kunnen spanning veroorzaken soms ervaar je het niet als een probleem maar je lichaam ervaart de stress en spanning wel zo.

Je bent over je eigen grens heen gegaan – door de vermoeidheid te negeren en te denken: komt later wel… maar dat later vergt zijn tol en je lichaam en geest zeggen: stop – het kan niet meer!

Simpele dingen kosten opeens bergen energie en het lijkt wel alsof er niets meer uit je handen komt en het lijkt ook wel alsof alles véél langer duurt dan normaal. Je zet steeds vaker een tandje bij. Wanneer je niet op tijd terugschakeld, zul je daadwerkelijk door al je reserves heen zijn en zal de dokter je aangeven dat je een Burnout hebt. De klachten verschillen van persoon tot persoon en de één is er sneller vanaf dan de ander maar voor iedereen geldt:

“als je altijd blijft doen wat je altijd deed zul je weer krijgen wat je altijd kreeg!”

Oftewel – als je niet aan de slag gaat en hulp zoekt bij het verwerken van een Burnout, dan weet je bijna zeker dat je vaker een terugval zult krijgen of later nog een keer helemaal opnieuw. Het is niet opgelost door een bepaalde tijd rust te nemen. Wil je dit voorkomen?

Dan kan ik je wellicht helpen. Ik ben een gecertificeerde Burn-out-coach. Ik heb geen wachtlijst en werk 1-op-1 of in groepjes.

Meer weten? Stuur je vraag naar: post@themindfactory.nl